За нас

Ваня Дункова:

Детски психолог. Психомоторен терапевт във формиране към Deutsche Gesellschaft für Psychomotorik.
Магистър "Детско-юношеска психология – диагностика и консултиране", Софийски университет „Св. Климент Охридски” ; магистър педагог Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Виолета Спирова:

Детски психолог. Психомоторен терапевт във формиране към Deutsche Gesellschaft für Psychomotorik.
Магистър "Детско-юношеска психология – диагностика и консултиране", Софийски университет „Св. Климент Охридски”; бакалавър "Социална педагогика", Софийски университет „Св. Климент Охридски”;

Как започна всичко?

Аз съм Ваня Дункова и открих метода “Психомоторика“ през 2012-та година, когато търсех интересно и полезно занимание, с което да развивам хармонично и холистично собствените си деца (тогава на 4 и 5 години).

Допадна ми, че методът използва удоволствието от играта и изследването като основни инструменти по пътя към добрите начини на регулация и свързване, изгражда умения за адаптивност, самостоятелност и независимост, и подпомага  изграждане на толерантност и съобразяване с възможностите и ограниченията на другите.

Осъзнаването на големите ползи и откритието, че Психомоториката има дълга, но за жалост непопулярна история в България (виж тук), ме доведоха до решение за обучение, практика и популяризиране на метода. Отправна точка в образованието ми беше неговата възпитателна и превантивна модалност, за да надградя с обучение по "Психомоторна терапия" към Deutsche Gesellschaft für Psychomotorik (Националната германска асоциация по Психомоторика).
Междувременно от 16 септември 2016 год. в центъра за подкрепа на детското развитие „Психомоторика за всички деца” се опитвам да оказвам образователна, превантивна и терапевтична подкрепа на деца до 10-год. възраст.

Благодарна съм на хората, които помогнаха практиката да се развива, а методът да набира все повече привърженици в България: на настоящия ни обучител и супервизор проф. Амара Екерт от Университета по приложни науки в Дармщад, Германия; на скъпата приятелка Мишел Кочелеф -Хофман от PEISA, Южна Африка, която прави всичко по силите си, за да ни помага, на "бащата" на "Релационната психомоторика" проф. Бернар Окутюрие, който ни допусна близо до себе си и пое ролята на ментор на практиката ни, на д-р Весела Банова и Георги Добринов, които ме обучаваха във "Входно ниво" на метода, както и на колегата Виолета Андреева, която ме запозна с него. 

Специални благодарности за безусловната подкрепа на съпруга ми Здравко Дунков, както и на терапевта ми д-р Румен Петров.

Името ми е Виолета Спирова и за първи път чух за Психомоториката като метод за развитие на деца по време на бакалавърската си степен по социална педагогика.

По това време кандидатствах за стаж по програма, отпусната от Европейския съюз, за работа с деца от детската градина, които изпитват трудности да спазват норми и правила.

Беше ми разказано за метода, бяха ми предоставени материали, които много ме заинтересуваха. У мен нямаше никакво съмнение, че методът ще даде положителен резултат.

С ментора ми по това време, психолог, започнахме да прилагаме Психомоторика при деца от 3 до 6 години. Всяка сесия беше изпълнена с нещо ново и различно.

Наблюдавах как децата не само растат и се развиват, но придобиват много нови умения за общуване с връстници и за справяне с много от предизвикателствата на детството.

Ставайки свидетел на това как малчуганите започват да разбират по-добре себе си и другите, аз самата също започнах да си давам сметка още повече за моите чувства, емоции и поведение. Започнах да разбирам по-добре себе си и отношенията си с другите.

И така, това преживяване, което ме изпълни с ново любопитство за света и ме екипира с нови умения, трябваше да завърши за мен.

Затова се почувствах много специална, когато колегата Ваня Дункова ме покани да стана част от “Психомоторика за всички деца” през ноември 2017 г. Моето пътешествие продължи с нов ентусиазъм.

Вярвам, че обучението по "Психомоторна терапия", което проф. Амара Екерт осъществява за пръв път в България и което се случва с общите ни усилия, ще помогне за още по-добра подкрепа на децата, с които работим и ще им помогне да бъдат най-добрата версия на себе си!

 

to top button