Практикум: Двигателни дейности за родители и деца

 

Двигателни дейности за вас и вашето бебе /до 12 м./

 1. Време по корем: Прекарването на определено време по корем помага на бебето да развие координацията между горната и долната част на тялото си. Това поддържа неговите мускули и благоприятства моторното му развитие. Легнете с бебето си лице към лице и играйте ”ку-ку”, „ту-ту”, повдигайки и сваляйки главата си, докато притискате ръце в пода. Можете да поддържате гърдите на бебето си, за да го окуражите да се избута и то. Когато се почувства по-удобно върху стомаха си, ще започне да се радва да играе с играчки от тази позиция.

2. Следвай лидера: Гледайте как бебето ви се движи и слушайте звуците, които издава. Използвайте главата, ръцете и гласа си, за да следвате неговите движения. Ускорете и забавете, движете се по-бързо или по-бавно, както го прави то. Бебетата обичат да видят, че им подражавате. Това ги кара да се чувстват важни. Същото е и когато бебето „говори” (гука неразбираеми неща). Ако повтаряте звуците, които то издава, съвсем точно, то ще започне да получава сигнали от съвсем малко, че е разбрано и зачетено.

3. Танци заедно: Пуснете различни видове музика и танцувайте в ритъм с бебето в ръцете си. Променете действията си така, че да съответстват на настроението и ритъма на музиката. Групов танц: Съберете група приятели заедно и направете кръг. С бебета в ръцете си направете крачка в средата и обратно, после галопирайте в кръг и отново повторете. Завършете внимателно, като размахвате бебетата високо, за да се виждат. Бебетата ще се радват да видят израженията на лицата на други деца и да чуят своите писъци от наслада.

 Двигателни  дейности  за вас и вашето подрастващо дете /12-36 м./

1. Готови! Старт! Усещането за независимост и самочувствието на подрастващите се увеличава, когато успеят да се изправят, после започнат да ходят и най-накрая и да тичат. Колкото повече се движат, толкова повече учат. Наблюдението на действията на вашето малко дете ще ви помогне да разберете какво открива. То научава за размера и формата, когато вижда, че може да побере тялото си в една картонена кутия, но не и в друга (в един психомоторен модел, но не и в друг). То учи посоките – горе и долу, докато се люлее на люлка. Движението помага за процъфтяване на въображението на детето. Чрез имитиране на дейности, които то вижда навсякъде около себе си, малкото дете разширява разбирането си за света. Започва се с прости жестове като посочване. След 15-18 месеца движенията стават по-сложни. Например детето ви може да вземе ръката ви, да ви отведе до семейната стая и да се насочи към рафта, където седи любимата му книга. Когато детето ви е на 24 месеца, то ще бъде велик комуникатор, изучил много нови думи и фрази, които ще добави към своите жестове. Когато се присъедините към приключенията на вашето малко дете и участвате в оживени дискусии с него, вие изграждате силна връзка и поддържате самочувствието му.

2. Танци-манци: Насърчавайте вашето малко дете да използва тялото си и да се движи свободно на всякакъв вид музика. Гледайте как се движи и какви видове музика предпочита. На тази възраст те често не променят движенията си, за да съответстват на музиката, а по-скоро ще отговорят на собствения си вътрешен ритъм. Опишете действията на детето: „Виждам как въртиш тялото си в такт с музиката. Виждам как би искал да поклащаш главата си нагоре и надолу, когато танцуваш." Това не само му помага да научи нови думи, но също така внушава чувство на гордост, че неговите действия са забелязани!

3.Трасе с препятствия. Създайте трасе, което насърчава вашето малко дете да използва разнообразни умения. Поставете кутии, през които то може да пълзи, възглавници, които може да „пребори”, и блокчета, около които може да бяга. Малките деца се наслаждават да използват тялото си по различни начини. Скрийте се някъде по трасето, за да добавите елемент на изненада и забавление. Повтарянето на трасето отново и отново помага на детето ви да се научи да организира действията си, за да постигне дадена цел, а това е много важно умение.

4. Игри с пръсти и ръце: Песни като „Хей ръчички”, „Пеят, скачат палците”, „У дома часовник трака” могат да помогнат за развитието на използването на пръстите и ръцете (фини двигателни умения). Това са първите стъпки в посока към придобиване на важните умения като връзване на обувките, рисуване и писане.

5. Погледни ме сега! Между 2- и 3-годишна възраст децата започват да получават все повече и повече контрол върху телата си. Катеренето, люлеенето, пълзенето, въртенето, плъзгането, подскачането и скачането са безкрайни източници на забавление, които помагат на малчуганите да изградят силни тела и да разберат какво могат да направят. Чрез изследванията си те продължават да се научават на всякакви понятия – горе и долу, вътре и вън, под и над.

6. Символни игри. Играта на децата е изпълнена със сложни истории. Малките деца включват реални и въображаеми приятели в своята игра, превръщат обикновените обекти във важни съкровища и умеят да разпростират въображението си безкрайно. Две възглавници, опиращи се една в друга (или два психомоторни модула), могат да се превърнат в триъгълен мост, под който да мине влак по пътя към гарата. Когато възрастният участва в разказите на детето, то получава знание как работи светът. Дейностите на тази възраст трябва да предоставят на децата опит, който да ангажира тяхното естествено любопитство и да насърчи творческото им самоизразяване.

Двигателни дейности за вас и вашето по-голямо дете /след 36 м./

1. Изкарай ме на детската площадка: Детската площадка е богата възможност за учене на децата. В пясъчника предлагайте на детето си възможност да играе ръце. Преминаването през тунелите ще го научи на представите за вътре и вън, пързалянето – за горе и долу. Играта с топки от всякакви размери е много полезна.

2. Планиране на дейности. Играйте със своя 4-годишен футболист на „Планиране” – поредица от действия с крайна цел отбелязване на гол. Например: "Можеш ли да намериш сините си обувки?" Той трябва да отиде в стаята си, да отвори вратата на дрешника, да намери обувките и да ги донесе. Следва подреждане на раницата за навън и вземане на топката. Това помага на детето да се организира, мотивира и да изгради самочувствие.

3. Измисляйте сценарии, използващи движение и танци. Добрите теми включват: истории за животни; маршируване с инструменти; всекидневни дейности като разходка или почистване на къща; природни сцени (например вятър и дъжд); и фантастични образи като феи и супергерои. След като сценарият е готов, изберете музика, която отговаря на темата, и… играйте. Наблюдавайте кои части от историята детето помни и харесва най-много. Това ще ви каже какво е важно за него.

4. Името в движение: Пляскайте в ритъм и припявайте името на детето си. След това танцувайте, докато пеете името му, следвайки ритъма; или тропайте с крака в такт с името му.

 

Източник:https://www.zerotothree.org/

 

Няма коментари

Оставете коментар